30-12-07

Sint-Antelinks en het Duivenbos


Afstand = +/-10km

Je kan makkelijk je auto kwijt aan de kerk. Wandel naast de kerk de Ransbeekstraat in, richting Steenhuize-Wijnhuize. Al na 100 m heb je links een weids zicht op het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. Negeer links de Guchterstraat en ga rechtdoor, richting Sint-Lievens-Esse. Links zie je het Hof te Ransbeek, een boerderij die al in de Middeleeuwen werd vermeld en toebehoorde aan de abdij van Nijvel. Rechts zie je een paar holle wegen met infobordjes over het Duivenbos.Volg de betonweg en ca. 500 m verder ga je rechts de Zavelstraat in, nog altijd richting St.-Lievens-Esse. Rechts heb je een mooi zicht op het Duivenbos en de omliggende weiden. Na 500 m gaat de betonweg over in asfalt en bocht naar rechts. Nog 200 m verder, vlak voor een boerderijtje en weer aan een infobord van Natuurpunt, neem je rechts een veldweg. Na 30 m asfalt wordt de weg onverhard. 300 m verder kom je aan de Ransbeek. Rechtdoor de natte tot zeer natte en smalle, holle weg in.

Terug op de betonweg ga je naar rechts en na 100 m naar links. Even verder aan de splitsing kies je weer voor rechts (bordje Amalrikroute) en kom je na ca. 500 m in de Kauwstraat. Nog altijd naar rechts en rechtover de oude steenbakkerij, een echt stukje industriële archeologie, weer rechts een veldweg in. De veldweg loopt naast een typisch broekbos, wordt smaller, bocht naar rechts en naar links, en nogmaals naar links en brengt je aan een vochtige hooiweide met infobord. De plaatselijke Natuurpunt-afdeling beheert de weide met extensief maaibeheer en nabeweiding door runderen. Rondom vind je braamstruweel, meidoorn, kers, kornoelje, kardinaalsmuts en iep. Eikelmuis, geelgors, alpenwatersalamander en oranjetip (vlinder) voelen er zich thuis en ook de vos maakt er zijn opwachting.Onmiddellijk na de hooiweide ga je links een paadje omhoog naast populieren en prikkeldraad. Na 200 m haaks naar rechts en onmiddellijk weer naar links. Terug op de grote baan ga je naar links en onmiddellijk naar rechts. Dit is de Sint-Antelinksstraat richting Herzele. Nauwelijks 50 meter verder ga je nog eens naar rechts. Je bent nu in de Mutsaardstraat. 350 m verder verlaat je de betonweg voor een veldweg links. Weldra heb je een prachtig uitzicht op Woubrechtegem.De veldweg bocht naar rechts en na 400 m aan de T-splitsing weer naar rechts. Je loopt als het ware rond het Hof te Roeselare, al vermeld in 100 Aan de asfaltweg ga je naar links en 50 m verder laat je de Mutsaardstraat rechts liggen en wandel je de Kamstraat in. Rechts staat een O.-L.-Vrouwkapel uit 1877 met nog een echte volkse kruisweg met zwartwit prenten.

Nog 50 m verder zie je rechts de overblijfselen van de molen Ter Rijst. Hij dateert uit de 15de eeuw en is beschermd, maar viel in 1976 om. Meteen na de molen rechts de veldweg in. Ook hier kan je genieten van het weidse panorama en van een merkwaardige solitaire knotboom, een echte reuzenkandelaar.Negeer alle zijwegen. Als na 1 km de bebouwing herbegint, neem je rechts niet het Wijwaterstraatje, maar de onverharde veldweg er vlak naast. Die brengt je na een kleine km weer in een broekbosje en nog 300 m verder terug op de asfaltweg. Naar rechts en onmiddellijk weer naar links een brede veldweg in. Na 100 m aan de splitsing naar links. Voor je zie je al de kerk van Sint-Antelinks. Na ca. 700 m kom je weer op de betonweg. Ga naar links en loop, na nog één bocht naar rechts en één naar links, recht op de dorpskerk af. Neem nog even een kijkje in de kerk. Naar het schijnt heeft deze classicistische St.-Gertrudiskerk het mooiste interieur van alle Herzeelse kerken.

Foto's Marching (wandelclubs) in deze streek :
Herzele