31-12-07

Sint-Amands : Drie-Provinciënpunt


Startplaats is de parking naast de Sint-Stephanuskerk (V) in Lippelo, deelgemeente van Sint-Amands. De kerk is onder meer een Van Peteghemorgel rijk. Wandel achter de kerk de Broekstraat in (Lippelopad) en dan rechtdoor de Doelstraat in. Na 100 m steek je de drukke N17 over. Rechtdoor. Een asfaltweg brengt je bij het kerkhof. Stap rechtdoor. De weg verandert in een aardeweg, bocht naar links en wordt weer asfalt. Geniet van het rustige weidse landschap met veel meersen en canadapopulieren. Aan de T-splitsing ga je naar rechts en 200 m verder weer naar rechts (bordje Scheldeland 81).

Je loopt voorbij het eeuwenoude Hof ter Moorteren (1) met een mooie sloot en vijver, een gewenningsgebied voor gerevalideerde vogels en wilde dieren van het opvangcentrum in Malderen. Op en rond de vijver vind je dan ook veel watervogels. Wandel verder over de Lippelose beek. Terug aan het asfalt ga je naar rechts en aan het volgende kruispunt opnieuw naar rechts in de F. Leroystraat (bordje Aspergeroute). Negeer links de A. Piessensstraat en wandel rechtdoor. De asfaltweg wordt aardeweg en 70 m verder kies je de veldweg rechts. Het landschap blijft weids en groen. Weldra wordt de weg afgezoomd met jonge eiken en bocht naar links.

Rechtdoor tot aan de drukke N17. Steek die over en wandel rechtdoor langs een indrukwekkend hekken in een mooie eikendreef. Rechts ligt het gerenoveerde Gravenkasteel (2), nu een rusthuis. Na 500 m maakt de brede bosweg een haakse bocht naar links en brengt je weer aan een asfaltweg. Je wandelt door en langs het meer dan 46 ha groot ‘natuurreservaat de Marselaer’. Naast o.a. buizerd, sperwer en torenvalk broeden hier ook bosuil, ransuil, zwarte specht en houtsnip. Het grootste gedeelte is alleen na afspraak en onder begeleiding toegankelijk. Hier links van de bosweg heb je echter wel een perceel van 4 ha dat is ingericht als speelbos (3) (De ingang bevindt zich 100 m verder links om de hoek).

Ga verder naar rechts langs de asfaltweg. Na ongeveer een kilometer loop je langs de Grote Molenbeek. Steek na 100 m de beek over en wandel verder langs Kruisheide. Het landschap blijft zeer groen met o.a. mooie, imposante knotwilgen. Hier bevindt zich de Koevoet, een 30 ha groot waterwinningsgebied. Na ongeveer 800 m en drie lichte bochten ga je juist na huisnummer 9 naar rechts.(Bordje ‘Houtekiet Fietsroute’) en na 100 m kom je aan de steenweg. Steek over en wandel het bos in. Het ‘Lippelobos’ is een oud bos, vrijwel onveranderd sinds de 18de eeuw en zeer vochtig. Zowel links als rechts heb je grote ondiepe poelen, volledig bedekt met algen en eendenkroos. Weldra kom je aan de gracht die het domein ‘Hof te Melis’ omsluit. Hou de gracht aan je rechterhand en wandel rechtdoor. Na 400 m wandel je het bos uit en naar rechts op een brede grindweg. Na 100 m naar links in een mooie eikendreef (Bordje ‘Buggenhout Bosgemeente’) en nog 100 m verder naar rechts, Biesten in. Honderd meter verder duidt een monument het middelpunt van Vlaanderen aan: het Drie-Provinciënpunt Antwerpen–Brabant-Oost-Vlaanderen (4).

Neem vlak na het monument de brede onverharde veldweg rechts en ga 500 m verder aan de T-splitsing weer naar rechts. Na nog 500 m kom je weer in het Lippelobos. Ga naar rechts in een mooie brede beukendreef en na weer 500 meter sta je bij de ingang van het domein en het mooie omwalde kasteel Hof te Melis (5), heropgebouwd na WO I. Wandel links de mooie cipressendreef in. De dreef loopt weldra naast de steenweg en aan de overkant heb je een oud café met de zeer toepasselijke naam In de Wandeling (6). Neem 50 m voorbij het café rechts de brede veldweg. Die buigt na 500 m naar links langs een wilgenrij en nog een mooie poel met gele lis, witte waterlelie en gele plomp. Nog 400 m rechtdoor en je staat weer bij de kerk van Lippelo.

09:47 Gepost door kristel warrot in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sint-amands, lippelo, wandelroute, wandelpad, wandelen, foto s |  Facebook |