04-01-08

Wandelroute Chimay

 
Afstand = +/-7km

De wandeling start bij de toegang tot de ‘Aquascope’ van het meer van Virelles (1). Houd die aan je linkerkant en volg meteen de wit-rode verfstreepjes van het Grote-Routepad. Je loopt dus een eindje langs de weg N589, maar je moet al heel gauw het eerstvolgende onverharde rechterweggetje inslaan; het is gemarkeerd met de wit-rode tekens van het Grote-Routepad. Het weggetje leidt je door het aantrekkelijke Blaimontbos. Voorbij een bakstenen gebouwtje loop je rechtdoor naar de N589, sla hem rechts in en wat verder zie je de oude watermolen. Ervoor staat een enorme linde met aan zijn stam een kapelletje. Iets verderop passeer je de oude smederij. Deze smederij was de oorzaak voor het uitgraven van het meer van Virelles.Onmiddellijk daarna verlaat je alweer de N589 en sla je, bij een infobord een een wandelboom, rechts het natuurpad van Blaimont (2) in.

Je komt meteen bij een Y-splitsing: kies de rechterweg, de laagste, aangeduid als Grote-Routepad. Het Grote-Routepad leidt naar de voet van een enorme rots. Daar krijg je rechts uitzicht op de rivier het Witte Water. Wat verder bereik je andermaal een Y-splitsing. Kies de rechterweg en onmiddellijk daarna wacht je, bij de wandelboom ‘Grand pont de Blaimont’, een indrukwekkend gezicht: een enorme spoorwegbrug, omstreeks 1850 gebouwd door de inwoners van Virelles. Je loopt onder het imposante kunstwerk door. Blijf het Witte Water en de wit-rode verfstreepjes volgen.Ongeveer 600 m verderop bevindt zich de Monseusmederij, anderhalve eeuw na die van Virelles gebouwd. Je komt uit op een kruispunt van asfaltwegen. Blijf rechtdoor lopen, tot bij een kapelletje (3).

Sla daar linksaf. Het Grote-Routepad gaat andere wegen op en voorlopig moet je het zonder bewegwijzering doen. Zo blijf je de loop van het Witte Water (rechts van je) volgen en wandel je stilaan de woonkern van Lompret in. Het is één van de mooiste Waalse dorpen.Bij het witte plaatsnaambord, de brug over het Witte Water en de wandelboom ‘Village de Lompret’ blijf je gewoon rechtdoor gaan. Via de Rue Gustave Joaris loop je dwars door de woonkern naar een rotonde (4).

Blijf aan de linkerkant van de rotonde en sla, net voorbij het straatnaambordje ‘Gabriel Sellière’ en voor de bushalte van lijn 21, links een stijgende landweg in. Het weggetje komt uit bij een 19de-eeuwse spoorweg (5) - inderdaad die van de hoge spoorwegbrug. Daar staat een wandelboom ‘Parcours de l’Étang, Chemin de Fer, ligne 156 Chimay-Mariembourg, 235 m’.

Steek de spoorweg naar rechts over. Net voorbij een weide moet je de eerstvolgende linkerweg ingaan, alweer door het Blaimontbos. Verderop, bij een dwarsweg met de wandelboom ‘Parcours de l’Étang, Bois de Blaimont, 250 m’, blijf je rechtdoor gaan, evenals bij een dwarsweg bij twee wandelbomen: ‘Bois de Blaimont’ en ‘Promenade entre les lacs’. Volg nu de liggende rode ruitjes en de gele rechthoekjes. Onmiddellijk erna kom je uit bij een Y-splitsing: kies daar de rechterweg en daal rechtdoor fors af tot de toegang tot het bos, het begin van het natuurpad van Blaimont (2).

Tot slot volg je een stukje van de heenweg, langs de oude smederij en de watermolen en zo terug naar de toegang tot de ‘Aquascope’ van het meer van Virelles (1).