01-03-08

Gratis Wandelroute Stekene

8 km ongeveer 2,30 uur

Aangeduid met witte G op zwart-bruine palen

De tocht start op het Preekèkeplein, een rare naam voor het marktplein naast de kerk en pastorie. De kerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand is trouwens zeer het bezoeken waard, er hangt een opmerkelijke kruisweg van de hand van pastoor Louis Van Overloop met zijn parochianen.


  

  

  

  

  

  

  

  We gaan rechts tegenover de kerk in de smalle Pastoor Van Lierdestraat (de eerste pastoor van deze parochie). Aan het eind van de straat zien we links het kerkhof dat in 1931 werd aangelegd op grond van Burggravin de Ledekerke Beaufort De Jonghe uit Brussel.

Linksaf komen we in bosrijk gebied met grove den, lorken en picca-dennen. Op zeker moment zien we tussen twee bossen, langs de rechterkant een kerkwegel. We volgen links de kerkwegel die de mensen van de Lekestraat en verder, vroeger naar de Heilig Kruiskerk bracht. Schuin over een brugje komen we in het 'Geweste'. Dit is een open vlakte met aan de buitenkant bossen. Nu twee maal rechtsaf en zo komen via een mooi smal pad rechts de Zandtraat in. In de zandstraat slaan we links af en zien rechts een kleine heuvel. Daar zien we het bordje Koornaarstraat. Deze weg volgen we tot de grenspaal in de Lekestraat. Hier wandelen we tussen twee landen in. De nederlandse kant noemt Magdalenastraat en de belgische noemt Lekestraat. Het verchil is te merken aan de bouwstijl van de huizen.

We slaan de Magdalenastraat rechts en bemerken een tweede grenspaal ter hoogte van de Lekebeek. Wat verder nemen we links aan een paal gemerkt met pijl. We volgen de wilde landweg dwars door een bos tot in de Herderstraat. Hier woont en van de laatste Stekense schaapherders, ook bijenkorven zijn hier te zien. We steken de hellestraat schuin overen volgen de Boswegel tot de Breedstraat. Eerst rechts en dan links aan het vernieuwde kapelletje (1980) op dan rechts langs de kerkwegel van de Tromp achteraan weer op het Preekékeplein te komen.

12:08 Gepost door kristel warrot in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandelroute, stekene, gratis, wandelkaart, beschrijving |  Facebook |